Eindelijk begrijp ik dikke mensen

Als kind was ik best stevig gebouwd, niet te dik, maar ik voelde me wel ongemakkelijk. Mijn ouders maakten een soort ongezonde fase door, die nooit is weggegaan helaas. Meerdere malen per week hadden we de 3 P’s op het menu (patat, pannekoeken, pizza). Menig maal zaten we bij de grote gele M. De rest van de tijd aten we uit pakjes, potten, en zakjes, zonder groenten. Dat was dan een gezonde maaltijd. Ik wilde als kind wel gezond eten, maar de verleiding was niet te weerstaan. Het eetpatroon was wel de reden van mijn wat mollige bouw.

Toen ik een jaar of 13 was ging ik de lucht in en verloor wat babyvet. De ongezonde trend zette zich door. Nu niet alleen thuis, maar ook met vriendinnen onder en na schooltijd. Toch bleef ik slank en dit is lang zo gebleven.

Pas toen ik zwanger werd op mijn 29 ste kwam ik aan. 30 + kg welteverstaan. Ik at als een bootwerker en kon weinig bewegen. Dat tikt wel aan natuurlijk. Na mijn bevalling viel ik af en kwam weer op mijn oorspronkelijke gewicht. De dikke buik bleef helaas, vanwege verslapping buikspieren. Dat was een behoorlijke tegenvaller, maar ik kon het redelijk verbergen met kleding. Maar toen… toen moest ik medicijnen slikken tegen een depressie. We zijn nu 6 jaar verder en nu ben ik dik.

Ik ben dik. Het is zo raar, want ik dacht dat dit mij niet zou ‘overkomen’. Amper stond ik vroeger op de weegschaal. Ik had geen problemen met eten. Alles bleef in balans. Ik deed er geen moeite voor. Ik begreep dikke mensen niet. ‘Je moet gewoon niet zo veel eten en gezond eten’, dacht ik dan. Dik zijn is een bewuste keuze. Dat was mijn vooroordeel. Ik vond het vervelend als dikke mensen naast mij kwamen zitten in de trein of het vliegtuig. Keek afkeurend naar dikke mensen die een zak patat oid aten op straat. Man o man, wat had ik het bij het verkeerde eind zeg. Ik had gewoon mazzel dat ik slank bleef, ondanks mijn voedingspatroon. Ik zie nu de andere kant van de medaille. De oorzaken die dik zijn kunnen hebben zijn talrijk. Als je het heel sec bekijkt is het een rekensom van inkomende calorieën en de verbranding ervan. Maar in mijn geval is de inname van ongezond voedsel wel bewust, maar geen keuze. Daarnaast lijk ik het ook niet meer gemakkelijk te verbranden, zoals voor mijn zwangerschap. Dus ja nu ben ik dik.

 

Vanuit het dikke mensen kamp kijk ik nu met andere ogen naar dikke mensen. Als ik nu dikke mensen zie denk ik ‘ je mag er zijn en bent goed zoals je bent’. Ik wens mijn mede dikkerds toe dat ze zichzelf omarmen en zich goed over zichzelf voelen. Nu ik nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s